Καταπολέμηση Έντομων Τροφίμων

Έντομα Τροφίμων

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα, όπως και οι τροφές των κατοικιδίων είναι πιθανό να μολυνθούν από κάποιο έντομο ή άλλο παράσιτο. Σιτηρά, ρύζια, φασόλια, ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα αποτελούν άριστη τροφή για έντομα κυρίως από τις τάξεις των λεπιδοπτέρων και κολεοπτέρων. Μπορούν να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημιά σε επιχειρήσεις, καθώς οι μολυσμένες πρώτες ύλες καθίστανται ακατάλληλες για κατανάλωση. Στα σπίτια, εκτός από τον παρασιτισμό των τροφίμων είναι ενοχλητικά γιατί συχνά περπατάνε ή πετάνε σε όλους τους χώρους.

Η καταπολέμηση των εντόμων τροφίμων ξεκινά με προσεκτική εξέταση σε όλα τα πιθανά σημεία προσβολής, ώστε να καθορίσουμε για ποιο ακριβώς είδος πρόκειται και την έκταση της προσβολής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός από το πλάνο καταπολέμησης ( ψεκασμός, παγίδες, κ.α ) είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν όλα τα μολυσμένα προϊόντα και να καθαριστούν σχολαστικά τα υπολείμματα τροφίμων από συρτάρια και ντουλάπια.

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα πιο κοινά έντομα τροφίμων και αποθηκευμένων προϊόντων που συναντάμε στην Ελλάδα.

Acanthoscelides obtectus  (Coleoptera–Bruchidae) Βρούχος.

Τα ενήλικα άτομα  έχουν μήκος 3-5mm. Το χρώμα τους είναι από ανοιχτό ως σκούρο καφέ, με ανοιχτόχρωμες κηλίδες ή βούλες κατά μήκος όλου του σώματός τους. Προσβάλλουν  κυρίως φασόλια και συχνά η προσβολή ξεκινά από τον αγρό και συνεχίζεται στο στάδιο της αποθήκευσης των καρπών.

Plodia interpunctella (Lepidoptera – pyralidae) Σκώρος τροφίμων.

Ο σκώρος των τροφίμων μπορεί να τραφεί με σχεδόν οποιοδήποτε τρόφιμων υπάρχει μέσα στο σπίτι μας. Το ακμαίο Φτάνει σε μήκος μέχρι 1cm και το χρώμα του είναι μια μίξη αποχρώσεων του γκρι και του καφέ.

Tineola spp (Lepidoptera -Tineidae) Σκώρος ρούχων.

Το έντομο αυτό καταστρέφει ρούχα και άλλα υφάσματα που είναι κατασκευασμένα από ζωικής προέλευσης υλικά, όπως μαλλί (κυρίως), γούνα, μετάξι και δέρμα. Φτάνει σε μήκος το 1cm και το χρώμα του είναι γκρι – κίτρινο. Σε αντίθεση με παραπλήσια είδη, σπανίως θα δούμε τον σκώρο των ρούχων, επειδή αποφεύγει το φως και συνήθως βρίσκεται σε ντουλάπες, πατάρια, υπόγεια και άλλα σκοτεινά προφυλαγμένα σημεία.

Sitophilus oryzae (Coleoptera, Curculionidae) σκαθάρι του ρυζιού.

Τα ενήλικα έχουν μήκος 3 – 4,6mm και διαθέτουν μακριά προβοσκίδα. Το χρώμα τους είναι καφέ/μαύρο. Κύρια τροφή τους είναι το ρύζι, αλλά συχνά απαντώνται και σε σιτάρι ή άλλους καρπούς.

Lasioderma serricorne  (Coleoptera, Ptinidae) Σκαθάρι του καπνού.

Το σκαθάρι του καπνού έχει μήκος 2-3mm και το χρώμα του είναι καφέ. Τα σκαθάρια μπορούν να πετάξουν και δεν τρέφονται ως ακμαία. Οι προνύμφες είναι ιδιαίτερα δραστήριες, κινούνται πάνω και ορύσσουν στοές μέσα στο προϊόν. Κατά κύριο λόγο προσβάλλει τον καπνό. Δύναται να τραφεί όμως με πολλά είδη σπόρων και καρπών.

Dermestes spp (Coleoptera, Dermestidae)

Τα σκαθάρια αυτά έχουν μήκος 6-10mm και το χρώμα τους ποικίλλει από ανοιχτό ως σκούρο καφέ, με γκρίζες βούλες ή ρίγες ( αποχρώσεις και σχήματα ανάλογα με το ακριβές είδος). Οι προνύμφες των εντόμων αυτών τρέφονται με νεκρή και ξηρή ζωική ύλη, όπως κουφάρια ζώων, αποξηραμένο κρέας ή ψάρι και ζωικά μέρη όπως κόκκαλα, τρίχωμα, δέρμα και πούπουλα. Συχνά απαντώνται σε μουσεία, όπου παρασιτούν συλλογές εντόμων και βαλσαμωμένα ζώα.

ΖΗΤΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Θα θελαμε να ακουσουμε νεα σας
Ενδιαφέρομαι για